top of page

Kodlama Hayatımızın Her Yerinde

Kodlama hayatımızın her yerinde! Kodlama eşittir hayat diyebiliriz. Çevremizde her an karşılaştığımız fakat farkında olmadığımız çoğu şey kodlanmış durumda.

Haydi örneklerle inceleyelim:

Her gün rutin olarak yaptığımız işler var. Her sabah evden çıkıp okula, işe gidiyoruz değil mi? Biz her ne kadar bu işleri otomatikleştirmiş olsak da biraz detaylı düşündüğümüzde sıra ile yaptığımız her işlemi açıklayabiliriz.

Her sabah;

Uyandım.

Yataktan kalktım.

Elimi yüzümü yıkadım.

Kahvaltımı ettim.

Dişlerimi fırçaladım.

Giysilerimi değiştirdim.

Evden çıktım.

vb. adımları yaşarız. Tabi ki bu adımlar çoğaltılıp değiştirilebilir. Aslında uyanmak ve evden çıkmak şeklinde otomatikleşmiş bu işlerde adım sırası dahi önemlidir. Örneğin yataktan kalkmadan el yüz yıkayamayız gibi. İşte kodlama da böyledir mantıklı sıralı adımlardan oluşmalıdır. Kodlama en basit haliyle bilgisayarların anlayacağı dilden konuşmaktır, yapılacak işler bütünüdür ve sıra sıra tüm adımlar işlenir. Bu adımlara algoritma deriz. Biraz önceki örneğimiz evden çıkma algoritmasıydı.

Peki, bu evden çıkma adımlarım ile bir robotun kodlanması nasıl birbirine bağlı. İşte burada devreye algoritma konusu girmektedir. Bir robotu verilen işleri yerine getirmesi için kodluyorsunuz. Görevi ne ise her bir adımı ona sırası ile söylemelisiniz. Nasıl yataktan kalkmadan elimi yüzümü yıkayamıyorsam mantıklı bir sıra mevcut ise bir robottan beklediğimiz görevde de durum bu şekildedir. Biz ne söylersek robot onu yapar ve her bir adımı tek tek istediğimiz hali ile söylemeliyiz.

Evet, kodlama hayatımızın her yerinde. Otomatikleşen hayatlarımızda her ne kadar farkına varamamış olsak da geçtiğimiz kapılarda, evlerimizde, alışveriş merkezlerinde kodlama hayatımızın her yerinde. Sensörler yardımıyla açılan AVM kapıları, plaka tanıma sistemiyle donatılmış bariyerler, marketlerde yer alan akıllı kasa sistemleri…

Tüm bu işlemlerin arkasında kodlama yatmakta.

Teknoloji geliştikçe hayatımızın içerisinden örneklerin sayısı çoğalacaktır. Hadi bir de tarım teknolojilerini inceleyelim.

Bir çiftçi ürün üretmek için her sabah tarlasına gidiyor. Oldukça iş yükü isteyen bu durum teknolojinin hayatımızın içerisine girmesiyle değişti. Artık sulama sistemlerinde akıllı bir devir başladı. Sensörler yardımıyla kontrol edilebilen toprak nem değerleri, uzaktan kontrol edilebilen tarla modelleri geliştirildi. Çiftçi artık sulama vb. işlemleri düşünmek yerine ürün verimini artırıcı durumlar ve satışı artırmak gibi farklı alanlara yönelir oldu. İnsan düşünmeye daha çok zaman ayırırsa başarı peşinden gelecektir.

Teknolojinin var olduğu alanlar saymakla bitmez. Eğitim, sağlık, ulaşım… kodlama artık her yerde. Gün geçtikçe de kodlama hayatımızın her yerinde olmaya devam ediyor.

Kodlama konusunu detaylı incelemek isterseniz “nedir bu kodlama robotik” yazımızı okuyabilirsiniz.

Yeni teknolojilerden haberdar olmak, kendinize yeni yetenekler kazandırmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

bottom of page