top of page

Çocuklara Kodlamayı Nasıl Öğretmeliyiz?

Çocuklara kodlamayı nasıl öğretmeliyiz sorusu farklı yaklaşımlar ile sürekli olarak gündemde. Kodlama ile bir çok uygulama ve atölyeler her yerde.

Kodlama; digital dünyanın demirbaşı.

Yaşamımızda var olan her bir alan teknoloji ile bir ahenk oluşturarak hızla gelişiyor ve değişiyor. Geriye dönüp geçtiğimiz birkaç yıla baktığımızda aslında bu sürekli olarak gelişen teknolojiye ayak uydurabilmek, kullanabilmek hatta anlayabilmek için bile farkında olmadan oldukça çaba sarf ediyoruz.

Bizler çoğumuz çalışma masalarımızın tamamını kaplayacak büyüklükteki bilgisayarlardan artık cebimizde olan bilgisayarlara, antenli tuşlu telefonlardan dokunmatik hatta artık sesli bir asistan olan telefonların gelişimlerine kısmen de olsa şahit olduk. Fakat çocuklar artık çok hızlı büyüyen ve gelişen bir sistemin içine doğuyorlar.

Çoğu çocuğun artık okula bile başlamadan bir çok sosyal medya hesabını kullanabildiğini oyun oynayabildiğini rahatlıkla gözlemleyebiliyoruz. Çocukluk döneminin insan gelişiminde en kolay öğren en yaratıcı olunan dönem olduğu uzmanlar tarafından sürekli olarak dile getiriyor. Çocukluk çağlarında başlayan değişiklikler meslek seçimleri de dahil olmak üzere her alanda yepyeni bir dünyanın parçası olmalarını sağlıyor.

İşte bu sürekli olarak değişen dünyada, son zamanların en gözde konusu: Kodlama!

Kodlama, en basit tanımı ile bilgisayarların anlayabileceği dilden konuşmaktır. İnsanlar birbirleri ile iletişim kurabilmek için nasıl çeşitli diller kullanıyorsa (beden dili, konuşma dilleri vb.) bunu bilgisayarlar ve makineler ile yapabilmenin yolu ise kodlama bilmek. Çocuklara kodlama kavramını öğretebilmek için birincil adımda günlük rutinleri tıpkı bir bilgisayara yaptırıyormuş gibi oyunlaştırarak başlayabiliriz.

Bilgisayarlar kendilerine verilen görevleri adım adım belirli bir sıra ile yaparak tamamlarlar. İşte bu çalışma biçimini algoritma olarak adlandırılır. Bizler de kodlama öğretme aşamasında önceliğimiz kodlama etkinlikleri gerçekleştirmek olmalıdır. Bu etkinlikleri dilersek bir kağıda yazarak oluşturacağımız gibi çeşitli uygulamalarda kullanabiliriz. Örneğin code.org, scratch, çeşitli maker çalışmaları)

Algoritma ile çocuklara aslında bir düşünme becerisi kazandırılmaktadır. Böylelikle karşısında hayatının herhangi bir döneminde bir zorluk çıktığında bunu nasıl çözebileceğini kolay bulabilecektir.


Çevremizde hemen hemen tüm çocukların tablet ve bilgisayarlarla oyun oynadığını ve bu oyunlara inanılmaz ilgi duyduklarını biliyoruz. İnsanlar (özelliklerle çocuklar) sevdikleri şeyleri öğrenmeye her zaman daha açıktırlar. Sevilen merak edilen şeyler daha çok keşfedilmek istenir. Bu özellikten yola çıkarak çeşitli kodlama platformları ile çocuklara hem kodlamayı öğretmeyi hem de öğretirken eğlendirmeyi amaçlayan çeşitli uygulamalar mevcut. Bu uygulamalar ile çocuklar kendi oyunlarını, kendi animasyonlarını rahatlıkla oluşturabiliyorlar.

Peki bu uygulamalar nelerdir? Bir kaç örnek verelim.

  • Scratch

  • Kodugame lab

  • Minecraft Education

  • Alice

İlk oluşturulan uygulamalarda çocukların kodlama ve programlamayı daha rahat öğrenebilmeleri ben yapabiliyorum diyebilmeyi sağlayabilmek için blok tabanlı (sürükle bırak) uygulamalardan faydalanmanızı öneririz. Blok tabanlı uygulamalar ile inanılmaz oyunlar oluşturulsa da belirli bir süre sonra bunlar için yeterli gelmeyebilir. Daha profesyonel ve kapsamlı uygulamalar geliştirebilmek için çeşitli programlama dillerini kullanabileceği, yazılımcı olmaya ilk kez adım atılacağı platformlarla ileri seviye uygulamalar geliştirmek de mümkün.

Peki bu uygulamalar nelerdir? Bir kaç örnek verelim.

  • Checkio

  • CodeMonster

  • Tynker

Sürekli değişen ve gelişen bir sistemin içerisinde yarınlarımızı daha iyi anlayabilecekleri daha iyi yönetebilecekleri ve elbette yaşayabilecekleri bir dünyaya hazırlamak da çok önemli. İşte bu yüzden çocuklara kodlamayı erken yaşta oyunlaştırarak sıkılmayacakları eğlenceli şekilde öğretiyor olmalıyız. Çocuklar yetişkinlere nazaran inanılmaz yaratıcı. Ellerine uygun bir araç ve bir kullanım kılavuzu verildiğinde tıpkı bilgisayarlarında oluşturdukları oyunlar gibi gelecekte için de inanılmaz güzel şeyler yapabileceklerine inancımız tam.

bottom of page